Masz ochotę na zdrowy obiad, który nie będzie wymagał od Ciebie spędzenia wielu godzin w kuchni?
WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym pomoże Ci szybko i łatwo przyrządzić pyszną rybę z piekarnika.
Ryba zapiekana w sosie koperkowym udaje się doskonale zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej. Przepysznie smakuje z ryżem i
mizerią lub młodymi ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Najczęściej jadasz ryby w okolicach świąt Bożego Narodzenia? W ciągu roku także warto od czasu do czasu przyrządzić danie z ryb. Potrawy rybne stanowią idealną alternatywę dla drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Białko zawarte w rybach jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bezpieczne dla układu krążenia. Poza walorami zdrowotnymi ryby są bardzo smaczne i doskonale łączą się z różnorodnymi dodatkami. W zależności od tego, czy preferujesz ryby morskie, czy też rodzime gatunki z rzek i jezior,
WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym skomponuje się z praktycznie każdym rodzajem ryby i wzbogaci jej smak mieszanką ziół.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym będzie gotowa w zaledwie trzy kwadranse. Mrożone filety z ulubionej ryby wyjmij z zamrażarki z samego rana lub poprzedniego wieczora. Jeżeli masz świeżą rybę, możesz przejść do rozrobienia mieszanki z wodą i śmietanką. Umieść w małym rondelku 200 ml śmietanki 12% i 50 ml wody. Następnie wsyp zawartość opakowania
WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym i dokładnie wymieszaj. Rondelek z zawartością postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Jeżeli planujesz podać pieczoną rybę z ryżem, to dobry moment, aby wstawić wodę. Włącz także piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w urządzeniu z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.
Gdy pachnąca ziołami mieszanka jest już gotowa, najwyższy czas umieścić filety z Twojej ulubionej ryby w naczyniu żaroodpornym. Na tym etapie nie musisz przyprawiać ryby, ponieważ w
WINIARY POMYSŁ NA... Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym znajduje się całe bogactwo przypraw: koperek, tymianek, cebula, czosnek, szczypiorek, a także sól. Pokryj rybę przygotowanym sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Świeżą rybę piecz przez 25 minut, natomiast częściowo rozmrożoną pozostaw na dodatkowe 5 minut. Po maksymalnie 30 minutach oczekiwania, ryba w sosie koperkowym nęci już swoim zniewalającym aromatem. Upieczoną rybę podaj z ugotowanym ryżem oraz dowolnym dodatkiem, np.
mizerią ze świeżych ogórków lub zieloną sałatą.